Čiščenje in sanacija vrtin


Video pregledi vrtin!

V namen še boljše storitve sanacije in čiščenja vrtin, ponujamo tudi video preglede vrtin do globine 200 m s profesionalno kamero. Več o tem, si lahko preberete tukaj: Pregledi vrtin z video kamero


Zaradi različnih dejavnikov kot je agresivna kemijska ali biološka sestava podzemne vode, neustrezno izdelane vrtine, neprimerena intenziteta črpanja in podobno, se lahko vrtini močno zmanjšajo črpalne sposobnosti. Običajno se pojavi kalna voda rjave ali sive barve, ki je lahko pomešana s fino frakcijo melja ali peska. Istočasno se zniža izdatnost vrtine, kar privede do zmanjšane količine črpanja. Če se vrtino uporablja za namen ogrevanja s toplotno črpalko, pa postane ključni problem zamašitev toplotnega izmenjevalca na toplotni črpalki in s tem izpad ogrevanja objekta.


Naročniku svetujemo ustrezno  sanacijo vrtine, naj bo to s čiščenjem, sanacijo obstoječe opreme v vrtini ali pa z izdelavo nove nadomestne vrtine, če se izkaže, da je prvotna vrtina tehnično neustrezna.


Z opremo katero imamo na razpolago, smo zmožni opraviti čiščenje vrtin globokih do 1800 metrov. Čiščenje izvajamo mehansko (pulzirajoči enojni ter reverzni air-lift, jetiranje, batiranje, ščetkanje...), če je potrebno pa tudi kemijsko z uporabo različnih kemijskih preparatov katerih namen je odstranitev železovih in manganovih bakterij.


Po potrebi, v vrtini zamenjamo dotrajane tlačne cevi z novimi inox ali PVC, dobavimo in vgradimo novo potopno črpalko ali ostalo merilno opremo kot so tlačne sonde.


Dela izvajamo tako za privat naročnike kjer se večinoma uporabljajo plitke vrtine za namen ogrevanja s toplotno črpalko, kot tudi za bolj kompleksne in globoke vrtine, ki jih imajo običajno v uporabi občine, terme, komunalna ter druga proizvodna podjetja.


Izbrane reference:

 

  Geoko, R. Hrvaška - revitalizacija več vrtin globin od 150 m do 319 m

  Dolenjske Toplice - sanacija ustja geotermalne vrtine

  Šmarješke Toplice - sanacija reinjekcijske vrtine

  Terme Čatež - likvidacija globoke geotermalne vrtine

  Občina Metlika - menjava tlačnih cevi in črpalke na globini 220 m

  Občina Idrija - čiščenje vrtine za vodooskrbo, globina 266 m

  Občina Kanal ob Soči - sanacija 300 m globoke vrtine za vodooskrbo prebivalcev
  ...in na stotine manjših privat vrtin za potrebe ogrevanja s toplotno črpalko